Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, April 26, 2014

GARDENING

HYE KAWAN2....

Ok 1st of all nak bgtau awal2 dis entri will be full of pics..So pada sape2 yg x suke akan gambo yg begitu byk, sila jgn teruskan...

Whoaaa rindunya daku pada pokok2 yg ditinggalkan 5 hari dek percutian ke pulau pangkor (Entri percutian akan disusuli kemudian kalo berkesempatan..wink wink)..Emm mujur JB tgh musim ujan..so  xdela pokok2 aku mati ketandusan air.Sejak bergiat aktif dlm gardening ni, rase syg sgt nk tinggalkan umah tanpa penjagaan..Mujur ade pembantu yg boleh diharap..

So NOW laki aku dah ade hobi baru tau which is "GARDENING"..I'm so impressed...Dulu aku penah tanye laki aku "Ape hobi awk?" Sebab selama kawen ni aku xpenah pon di ajak mancing setiap bulan ker..layan tgk bola kat maplei setiap kali team JDT berlwn ker..diajak main bowling ker..melalak kat REDbox or karaoke jamban ker..mmg x ade..Balik2 asal ujung mggu je, awk sabtu ni sy kena locum eh..awk ahad sy locum kat klinik lg satu eh..Dalam ati ni xpernah plak terpikir nak marah sbb even pegi locum ujung mggu, laki aku tetap akan settlekan urusan basuh baju, sorting baju mahupon lipat baju..Huhu maapkan sy kawan2 sbb aku mmg x suka menguruskan hal2 yg berkaitan ngan baju ni..Aku suke memasak dan deco umah je..So normally aku ok je bile laki aku perlu locum but wut's come to my mind "Die ni xpenat ker dah 5 hari bekije office hour, ujung mggu sambung locum lagi..x str3ss ker?" Until one day I ask him "Awk..pe hobi awk ek??" Suprisely jawapan die adelahh...Jeng Jeng Jeng
*
*
*
*
*
*
*
 MERAWAT PESAKIT.......tettttttttttttt

Owh okkkkkk segala persoalan aku pasal locum terjawab...No wonder laa..Hanya dgn membuat locum laki aku boleh merawat pesakit since he is working as a hematopatologist (work with specimen) not a clinical hematologist..Hoho no wonder he's born to be a doctor..Yeahhh..For me I dun mind n I respect his hobby as he always respect my hobby too..Hihiiiiii

Eh...ke lain plak citenya...suke benau menyimpang...Ok Ok back to main story~My Husband NEW hobby~So setelah timbul minat gardening ni, we ols rajin laa explore nursery2 untuk survey pokok2 yang sesuai di tanam sekitar rumah..Huhhhh x sangke plak kalo ke nursery ni rambang gile mata tgk pokok2 dan bunga2 yang segar berkembang..No wonder laa aku penah dengo orang kate pokok2 hijau ni adelah salah satu terapi minda..Exactly true, memang leka dan damai kalo dpt tgk pokok menghijau dan bunga2 yg colourfull..Tapi jangan mudah tertipu yer kawan2, tak semua bunga2 yang kembang segar di nursery ni mampu untuk kembang segar setaman di halaman umah korang...So, dalam proses memilih bunga-bungaan ni korang kena guna konsep "TRY n ERROR"...

Ni antara nursery kegemaran aku "KATSURA GARDEN" di Taman Sutera..
SEEEE.....Ni antara pokok2 yg ade di KATSURA GARDEN..Geram kan tgk bunga2 ni..Pokok yang berdaun merah tu (gambo atas sekali) popular during CNY..Sebab chinese akan menghiasi rumah mereka dengan color ong (merah) sepanjang CNY..So kebetulan aku ke nursery ni 2 minggu sebelom CNY, so aku plak yang lebih2 beli sampai 3 pokok..sebuk je kan macam die plak yang celebrate CNY..Tapi FYI pokok merah tu lama kelamaan bile pucuk baru tumbuh, daun die akan tumbuh color hijau dan merah tu tinggal sikit2 jer..Aku suke sgt pokok seri pagi atas ni..Kalo kol 9pagi mmg pokok seri pagi ni akan berkembang..Cantikkkkkk gilerrrr!!!

 Ok..ni ala2 pokok krismas tapi dahan die terjulur2 keluar..pokok ni antara yang senang nak jaga tapi disebabkan umah aku ni jenis tanah berbatu, akum prefer utk letak pokok dlm pasu..Bile dah besar baru decide untuk pindahkan ke tanah..Masa aku beli pokok ni just ade 3 tingkat pada harga RM40 sepokok..Tapi sekarang dah tinggi 6 tingkat tau..
 
 Yang depan ni sejenis lagi pokok ala2 pokok krismas..Yang ni tumbuh merimbun sebijik mcm pokok krismas Santa Claus tu..Actually jenis yang ni payah nak dijaga sket..Daunnye mudah layu n kering if kurang air...Actually pokok ni hampir nak mati aritu tapi lepas aku pindah masuk pasu die survive balik..Aku ade 2 pasu tapi sepasu lagi dah x berjaya diselamatkan....

 
Yang color purple ni off cos laaa lavender..Tapi x tau lavender spesies yg mane sebab setahu aku lavender ni tumbuh kat tempat sejuk..Tapi dgn iklim tropika kat Malaysia ni ditambah plak ujung tahun lepas cuace mmg agak panas yg tahap kemarau, tapi pokok lavender ni mampu gak bertahan hampir 3 -4 bulan...Tapi lepas 4 bulan tu daun dia mula buruk n dah tanak berbunga lagi...Time beli aritu aku dgn tamaknya terbeli sebanyak 16 pasu sebab sgt geram bile die merimbun color purple, akhirnya tinggal 2-3 pasu jer...huaaaa nangesss!!!!

Pokok ni yang aku paling suke tapi malangnya aku x tau pe name pokok ni...Masa aku beli pokok ni die sgt kecik dgn harga Rm10/pasu..Dan sekarang pokok ni membesar dgn jayanya sampai daun bertemu daun dgn pokok yg sebelah..Bile dah besar sgt, aku dah kena alih ke dalam pasu n satu pokok setiap pasu supaya proses tumbesaran die dpt diteruskan..Pokok ni mmg best n senang dijaga....
Sape yang penah balik Kg mesti tau pokok ni...Ni adelah pokok seri pagi, kembang mekar di waktu pagi sampai laaa ke tengahari...Memang cantik gilerrrr laaa bunga die kembang time panas2 terik tuh..Bunga die pon ade pelbagai jenis..kalo lagi banyak lagi laaaaa cantik..Macik2 kat kg aku kate pokok ni senang nak idup dan die akan tumbuh melata atas tanah..Pastu cara nak biakkan die just patahkan dahan die dan pacak terus dalam tanah..Aku ni kunun2 try tapi x menjadik pong..Lepas cobaan 1 bulan letak atas tanah, tak menampakkan hasil pon...Last2 pindah balik dalam pasu, baru laaa segar sket...

Ni laaa bunga kebangsaan kita BUNGA RAYA!!! Tapi bunga raya ni nampak pelik kan sebab ade color merah + kuning..Ni laaa hasil bunga raya kacuk yang aku beli kat Cameroon Highland tahun 2009..Aku beli 7 pokok bunga raya kacuk di cameroon tapi sampai sekarang ade 2 pokok yang masih bertahan...Dan kesan kacukannya masih berhasil..Tapi pokok kacuk ni lokek nak berbunga tapi sekali die berbunga mmg besar gile bunganya n colornya cantik..Kat Cameroon aku beli sepokok Rm12..
 
 Ni namanya pokok ONG..kedai cina kebiasaannya akan ade pokok ong ni sebab pokok ni boleh hidup indoor..So pokok ni biasanya dibuat hiasan di dalam kedai or dalam rumah..Kalo letak outdoor pon die ok jer..Pokok ni memang paling senang jaga laaa...X siram seminggu pon die still maintain boleh hidup..X perlu risau sgt tentang penjagaan pokok ong...Kalo pokok ong yang saiznya besar mcm ni, lagiiii laaa senang jaga sebab setiap masa sulur baru akan tumbuh..Senang cite belom sempat, mati satu dahan, sulur baru dah keluar..So, pokok ni akan sentiasa merimbun...


Ni namanya pokok langsuir..Kalo zaman skolah2 dulu aku panggil pokok ni pokok orang kerdil..Percaya sangat nau ngan cite kunun2 orang kerdil tinggal kat pokok ni...ntahpape jer kan..Korang penah x dengo cite ni??Kalo penah angkat tangan...Kan kan kan..So Pokok ni bapak mertua aku bawak dari kg..Bersungguh  laa potong pokok ni yg menumpang kat kelapa sawit pastu diikat daunnya..Jenuh laaa nak dimasukkan dalam keta..Pastu pejalanan ke JB memakan masa 1jam dgn tanah yg penuh ngan semut api..Hoho sepanjang perjalanan bapak mertua aku mengitai semut api masuk seluar..Huahuaa..Kalo aku x letak pokok ni kat centre of attraction mmg x patut laaa...Mau nyesal x sudah laaa bapak mertua aku tuhhh..Huhuuuu  
Gini laa hiasan pokok2 aku...memandangkan tanah umah aku ni agak dipenuhi karasan (batuan)..So kebanyakkan pokok2 mmg kena masuk pasu laaaa..

1 comment:

Raja Rafy Raja Azman said...

Tumpang tanya pokok krismas yg kata susah nak jaga tu, cmne penjagaannya ye? Boleh kongsi?