Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, December 9, 2012

UMRAH - PART 1

Assalamualaikum semua...

Actually dari haritu aku berhajat nak tulis entri pasal pi umrah..tp asik je x berkesempatan..tapi nak masukkan entri pasal pi conference ade kesempatan plak kan??Ish ish x baik tul aku ni kan..So jom share experience ke Tanah Suci Makkatul Mukarramah & Madinatul-Munawwarrah...

ALHAMDULILLAH
ALHAMDULILLAH
ALHAMDULILLAH

There is no other words yg boleh aku ucapkan selain bersyukur bersyukur bersyukur kerana telah dapat ke RUMAH ALLAH di usia se-awal ini...Dan ianya lebih indah apabila aku pergi ke sane bersama insan yang mengimamkan solat2ku iaitu suami terchenta..Sememangnya inilah destinasi terindah bulan madu di mana di sinilah tempatnya untuk kami saling memahami...

Perancangan Tuhan itu Maha Indah, Maha Agung...SUBHANALLAH..Bagaiman kami terpanggil utk ke sana???

Emm..Kehidupan yang cukup indah & bahagia itu tiba2 Allah duga dgn menurunkan ujian yang Maha hebat utk kami...Apalah daya kami sebagai insan biasa yg lemah lagi khilaf ini..Pada awalnya sebagai manusia yang banyak kalemahan, kami seperti hilang pertimbangan dan mencari talian hayat utk membina kembali pertimbangan dan di saat kami cuba untuk bangun walaupon masih belum jumpa jalan penyelesaian Allah beri kami dengan lagi satu ujian iaitu mengambil kembali ibu mertuaku yang Dia pinjamkan hanya untuk 8 bulan aku mengenalinya...Aku yang hanya kenalinya dlm tempoh singkat ni pon merasakan kehilangan apatah lagi suamiku yg 35 tahun hidup bersamanya..INNALILLAH..Patah sebelah sayap suamiku..

Dan tatkala kami sepasang suami isteri yang masih kukuh ikatan kasihnya berdoa hari demi hari, Allah turunkan satu nikmat dgn menggerakkan hati2 kami ini ke Tanah Suci Mekah utk bermohon di sana..Moga2 doa2 kami lebih makbul di sana..IN SHA ALLAH..Dan kami memilih bulan penuh mulia penuh barakah iaitu Bulan Ramadhan bagi mengabdikan diri...

Eh...sedih plak intro ekk..sebenarnya nak bagi kesimpulan bahawa setiap apa dugaan yg Allah beri itu pasti ada hikmahnya di kemudian hari...samada cepat atau pon lambat..Tapi kalau lambat sekalipon, jangan sesekali berputus asa kerana mungkin itu adalah kejayaan yang ditangguh oleh Allah..Hanya Allah yang mengetahui apa yang telah di rancangkan utk kita & umat manusia...Maka renung2kan...Hehe

Kami mengambil pakej Tiram Travel 13H11M bermula dari 26/7/2012~7/8/2012 dgn menaiki Penerbangan MAS..Bagi yg berada di sekitar JB, Air Hitam, Kluang, Tiram Travel ada menyediakan transport utk ke KLIA dgn mengambil bayaran RM100/person pergi-balik..So, kaum keluarga x perlu laa susah payah menghantar ke KLIA, just berkumpul di destinasi yg ditetapkan..Kami bergerak pada mlm 25/7/2012 sekitar jam 2pagi menaiki bas yg disewa oleh Tiram Travel..Sampai di KLIA sekitar jam 6.30 pagi, ngam2 utk bersolat subuh..Selesai solat kami berkumpul utk mendengar sedikit briefing dari Ketua Mutawwif dan penyerahan tag nama, passport & juga visa kepada jemaah umrah..Waktu penerbangan adalah jam 9.50am, jadiknya satu jam sebelom kami dah diminta masuk ke boarding gate..So selepas briefing tu sape2 yg prefer utk menukar pakaian ihram di airport boleh laa bersiap sedia utk menukar pakaian ihram...

KLIA Airport...Boarding gate..Kami bawa abah (Ayah kpd suamiku)
Penerbangan KL-Jeddah adalah lebih kurang 9-10 jam bergantung kpd cuaca tanpa transit di mana2..Kepada jemaah umrah yang belom memakai ihram, kabin crew akan memberi announcement supaya menukar ke pakaian ihram beberapa jam sebelum sampai ke kawasan berniat, Qarnul Munazir..Annoucement akan diulang beberapa kali setiap 15mnt mcm tu laaa..So kalo ade kawan2 kat sebelah tertido tu tolong la kejutkan yer..Apabila melalui je ruang udara Qarnul Munazir, cabin crew akan announcement lagi sekali suruh jemaah berniat ihram..So apabila kita dah berniat ihram, kita perlu laa menjaga larangan2 yg disenaraikan bagi mereka2 yg sedang dalam ihram..


Alhamdulillah, kami berjaya mendarat di Lapangan Terbang King Abdul Aziz, Jeddah sekitar jam 7pm waktu M'sia dan di arab cuaca masih cerah..Perubahan masa agak ketara antara M'sia dan Arab di mana masa Arab adalah lewat 5 jam dari waktu M'sia..So masa ni di Arab Saudi baru pkol 2pm, hoho kalau penerbangan bulan2 puasa mcm ni, apabila kita dah melepasi garisan Malaysia, kita kena la ikut waktu berbuka di kawasan yang di tuju..So, lambat lagi la yer waktu berbuka pose walaupon jam tgn M'sia menunjukkan jam 7.30pm..Hari tu kami berpuasa selama hampir 20jam.. hurmm itulah dugaan pertama kami...Bagi org muda2 mcm aku In Sha Allah diberi kekuatan...Tapi bagi org tua yg dah melepasi 60-an kecian jugak aku tengok...Ade macik2 tu mmg dah berbuka dah dlm flite..Xpela nama pon musafir kan..Even abah pon, banyak kali kami tanye die masa kat dlm flite,"tahan ke x abah..kalo x tahan buka pose je, jgn paksa diri" tapi die still kate ok..ok..

Kawan2 yang terawal jumpa di airport Jeddah..Macik Fatimah & Macik Hawa..
Gembiranya muka bila selamat sampai..Mau x happy, kecut perut jugak 9 jam dlm flite, dgn awan pon agak tebal...beberapa kali jugak la flite bergoncang dek awan & kabus tebal..Masa tu genggam tangan laki aku kuat2, mengucap banyak..Tuhan aje laaa yang tahu detik tu...Dalam hati ni, "aku nak menunaikan ibadat Ya Allah, Jgn la Kau cabut nyawaku dulu"..dasat x imaginasi...hehe Alhamdulillah syukur rombongan jemaah umrah seramai hampir 800 org selamat mendarat di Lapangan Terbang King Abdul Aziz, Jeddah.

Lama jugak kami tersadai di Airport Jeddah tu, turun je flite, tnggu Q utk lepas imigresen je dekat2 1 jam jugak laa..Pastu dah lepas imigresen, kena tnggu nk pick up luggage2 plak..Makan dlm setengah jam lagi sbb jemaah je dekat2 800 org..bayangkan laaa...Bila part luggage dah settle, pi laa tunaikan solat jamak2 ape yg patut sbb dlm keadaan yg beramai2 mcm tu kan..Satu lagi pernantian lepas semua settle is nak tnggu shuttle bas yg akan membawa kami ke hotel yg berhampiran Masjidil Haram...So menunggu bas ni la yg paling lame sbb terlalu pjg Q utk bas masuk ke Airport tu, so dekat 2 jam menunggu baru laaa dapat naik bas....huhhh leganya bila dah masuk bas..Walaupon keletihan mmg terserlah, tipu laa kalo x letih sbb dlm keadaan berpose..tapi pengalaman ni mmg cukup indah..

Perjalanan dari airport Jeddah ke Masjidil Haram kira2 1jam lebih..Kami naik bas sekitar jam 6pm..So kami berbuka pose dlm bas...mujur MAS ade bekalkan kami dgn tapau mknn masa dlm flite td..walaupon x sedap mana Alhamdulillah ade jugak rezeki di bumi tuhan ni..Kat Mekah ni, jgn banyak merungut, ape yg ade kita makan...takut nnti Allah tarik nikmat2 yg ade tu..Hehe

Sampai di Hotel...ada fasa tunggu menunggu jugak..Aku ok je tnggu2 ni tapi aku kecian kat abah, sbb dia ade masalah gout..so kakinye akan cepat sakit & cramp..Semasa kami sampai, lobby hotel agak penuh..Pihak hotel suoh kami makan dulu di cafe hotel kat tkt..Tapi lift plak sentiasa penuh..nak naik lif je dah kena Q sampai ke lorong2 lobby tuh..So aku terpaksa tinggalkan abah utk berehat je di lobby hotel sementara aku n husband naik ke tkt 4 menggunakan alternatif lain iaitu tangga..Tapi bukan naik utk makan..sbb dah penat2 mcm ni dah xlalu nk makan dah..Aku n husband ke tkt 4 sbb nk dptkan kunci bilik secepat yg boleh supaya abah boleh berehat...Alhamdulillah dlm x sampai 1 jam tnggu dapat la kunci..Dapat je kunci ape2 hal aku hangkut abah dulu masuk bilik biar die dapat rehat sebab kejap lagi dah nak terus bersiap2 menunaikan umrah..Abah x sama bilik dgn kami..Kami tingkat 3, abah plak di tkt 1..

Kami di beri rehat dlm 1 jam dan sekitar jam 11pm waktu arab kami akan di bawa menunaikan umrah..Time ni waktu M'sia adelah dlm kol 3.30 pagi..waktu tido yer..Sepatutnya kami dibawa oleh mutawwif tapi dlm keadaan jemaah yg agak ramai, kami pon dah x perasan mutawwif kami yg mane..huhu Mujur dlm group kecik kami ade seorang ustaz yg biasa menjadi mutawwif tapi utk trip kali ni die hanya menjadi jemaah..So, kami dibawa & di bimbing oleh Ustaz Subari..Perjalanan dari hotel ke Masjidil Haram hanya kira2 5 minit sahaja..Sepanjang berjalan menuju ke Masjidil Haram, mulut aku xhenti2 beristighfar & berdoa supaya Allah menerima kehadiran kami...

"Ya Allah, hamba-MU datang utk beribadat,
Hamba-MU datang untuk bermohon kepada-Mu,
Tiada tempat yang lebih afdal bagi kami umat-Mu yg hina ini bermohon selain di RUMAH-MU
YA ALLAH,
Maka kau tutupkan akan segala hijab2ku sepanjang aku berada di Tanah Haram-Mu YA ALLAH
Hanya kepada-Mu tempat ku bermohon YA ALLAH..."

Dan tatkala terlihat Masjidil Haram terbentang luas di depan mata, bergenang2 airmata aku, sungguh x sangka bahawa aku sedang berada di hadapan Masjidil Haram...ALHAMDULILLAH YA ALLAH..Doa masih belum putus2 dari bibir kerana aku baru je nmpak Masjidil Haram, belum lagi Kaabah..Aku melangkah masuk ke dalam Masjidil Haram dari Pintu King Abd Aziz dengan selawat yg x putus2..Apabila menuruni anak tangga Pintu King Abd Aziz, sekali lagi airmata berjurai2 jatuh tatkala  terlihatkan KAABAH yang dikelilingi oleh jutaan umat manusia..Sungguh syahdu saat Kaabah berada di depan mata..Terasa seperti terus mahu bersujud berdoa di hadapan  Kaabah..Bersyukur x terhingga kerana ALLAH menerima kehadiranku dan suami..



Alhamdulillah sepanjang kami menunaikan umrah, tiada sedikit pon perasaan mengantuk walaupon hakikatnya kalo di M'sia ini adelah waktu tido...Kami selesai melakukan umrah sekitar jam 1 pagi dan bergegas balik hotel sbb waktu sahur dah nak abes...Alhamdulillah umrah pertama kami diterima ALLAH dan segala urusan kami dipermudahkan...AMEENNNN YA RABBAL AL-AMIN..

1 comment:

Wak Gelas™ said...

salam ziarah dan selamat hariraya..,ehhEe